Čuvarica Like

29.05.2012.

U selu se događalo nešto neobično, životinje su pobolijevale, zabrinutost je među ljudima rasla jer nisu znali što da čine. Ivu je mučila misao da bi se i njezin Lujo mogao razboljeti kao i ostale seoske životinje. Kao i drugi seljani pohitala je u crkvu, pomoliti se za svog mezimca. U crkvi je načula razgovor između župnika i jednog seljaka:
''Nešto s rijekom Likom nije u redu. To je jedino objašnjenje zašto su životinje bolesne.''

Iva požuri kući da vidi kako je njezin psić jer i on pije vodu iz rijeke. Pronašla ga je kako bezvoljno leži pred kućnim pragom što ju je zabrinulo te ga uzme u naručje i krene prema rijeci, a usput sebi nabere šumskih jagoda. Došavši do rijeke, primijeti čudnu boju i zaplače. Njezine su suze završile u rijeci koja se uznemirila što je još više prestrašilo malu Ivu. Iz rijeke se stvori silueta žene. Iva se uzmakne prestrašivši se čudne žene.
''Ne boj se, želim ti pomoći!''
''Tko si ti?''
''Ja sam vila Lika, čuvarica rijeke Like. Probudile su me tvoje suze, suze dječje tuge.''
''Vila? Prvi put vidim vilu. Rekla si da mi želiš pomoći. Što je rijeci? Zašto su životinje bolesne?''
''Rijeka Lika je zagađena i treba pronaći lik koji čuva likos. Lik treba ubaciti u rijeku pa će ona ozdraviti, a time i životinje.''

Iva ju je zbunjeno gledala pa vila nastavi: ''Dijete drago, zar ti ništa ne znaš o svom kraju? Lika je dobila ime po liku, lijeku, ali i likosu, vuku. Likos živi na Vučjaku. Odvesti ću te rijekom pa podzemnim tokom rijeke do podno Vučjaka, a dalje ćeš morati sama.''

Iva obriše suze i poljubi svog mezimca, a vila ih odnese podno Vučjaka. Na uspinjanju na vrh susretne mrku medvjedicu s bolesnim mladunčetom. Iva se sjeti da medvjedi vole jagode pa ih da medvjedici. Dok je medvjedica jela jagode Iva joj ispriča zašto je njezino mladunče bolesno i kamo je krenula. Odlučiše zajedno krenuti prema Vučjaku. Došavši do vrha, našle su se oči u oči s vukom. Vuk je skočio da ih napadne, a medvjedica mu je uzvratila. Vuk je shvatio da ne može nadvladati medvjedicu te im je predao lik.

Medvjedica i Iva krenuše natrag prema podzemnom toku rijeke te ubace lik u rijeku. Rijeka se zasjaji. Lujo i mladunče popiju vodu i ozdrave. Iz rijeke se izdigne vila Lika koja povede natrag Ivu i Luju.

Autor: Amaterka

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.